Nacházíte se zde: Hlavní > Afrika > Alžírsko

Alžírsko

AlžírskoV alžírské kuchyni se mísí chutě středního východu a Středozemního moře.

Alžírská kuchyně se region od regionu mírně liší. Projevuje se zde silný berberský a osmanský vliv. Nejznámějšími oblastmi jsou Alžír, Oran, Constantine, Kabylie a Sahara.

Snídaně, které jsou ovlivněny dobou francouzské kolonizace, jsou obecně lehké. Podává se čaj nebo turecká káva a pečivo. V poledne jsou velmi často k vidění pouliční stánky, nabízející shawarmu (alžírská variace kebabu). Večeře bývá bohatá, často ve velmi pozdních hodinách, obzvláště v období Ramadánu.

Každý region má své vlastní speciality. Tak například v Kabylii to je tikourbabine (vařené jehněčí maso se zeleninou a krupicovými knedlíky) nebo  berkoukes (malá semolinová zrníčka podávaná s vařeným masem a omáčkou z rajčat a sezonní zeleniny), v Alžíru to je potom  chtitha djej (smažené kuře podávané s vejci a citronem), sfiria (kuře s hráškem a sýrovými kroketami) a v  Constantinu je častá rechta (vařené maso, cizrna, kuskus a zelenina).

Konzumace vepřového masa je v souladu s právem šaría, náboženských zákonů islámu, přísně zakázána.

V Alžírsku, stejně jako v ostatních zemích Maghrebu (severozápadní Afrika), se pěstuje celá řada středomořských a tropických druhů ovoce a zeleniny.  Nejčastějším druhem masa je jehněčí a samozřejmě ryby.

Základem tradiční alžírské kuchyně je Khabz (berberská placka – chléb).  Oblíbeným alžírským jídlem je izane, pikantní jehněčí klobása pocházející z pohoří Atlas. Další časté pokrmy jsou berberský kuskus, chakchouka (směs zeleniny a vajec), Karantita (pečený pokrm z cizrnové mouky)…

K nejčastěji používanému koření patří sušené červené papriky různých druhů, kmín, černý pepř a kmín. Dále pak muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, muškátový květ, badyán a chilli.

Na konci každého stolování je podáván tradiční dezert, jako např. halwa. V Alžírsku je druhá největší konzumace medu na jednoho obyvatele.

Nejoblíbenějšími nápoji je mátový čaj a turecká káva.


Tipy a recenze Alžírských restaurací v Čechách

 

Chez Amis (Spálená 15, Praha 1)

Další země padla. Tentokráte Alžír. Obdobně jako v ostatních severoafrických státech je zde oblíben kuskus, jehněčí maso, atd. Jediný Alžírský podnik, který jsem objevil, je bistro “Chez Amis” v Praze ve Spálené ulici. Bistro vlastní alžířan Amis a spolu s bistrem je zde provozován “všeobchod” s arabskými potravinami. Veškeré maso zde podávané je “halal” (obdoba “košer” v případě judaismu).
Při naší návštěvě jsme si dali kuskus, jednou s kuřecím mase, podruhé s falafelem a čaj. Popravdě byla pro nás návštěva zklamání, a to jak jídlem samotným, tak hlavně prostředím.

Hodnocení (známky jako ve škole):

Obsluha

3

(moc si nás nevšímali)
Jídlo

4

(suchý kus-kus, nahřívaný v mikrovlnce)
Prostředí

5

(3 plastové stoly v místnůstce působící spíše jako skladiště)
Cena

3

(2x menu + 2x čaj za cca 250 Kč)

Picture 1 of 3

Vchod do bistra

  • Facebook
  • Twitter

Jeden komentář k “Alžírsko”

  1. Romana K. napsal:

    jé, tak to je strašná škoda!! Já naopak toto “bistro” miluju! Takhle to totižto opravdu funguje v Alžíru, malé obchůdky, domácí atmosféra, majitel podniku tě vítá a ukazuje se jako pravý arabský obchodník (vždy si koupíš víc než si chtěl a ještě z toho máš dobrý pocit). Hromada lidí, kteří si chtějí připomenout Alžír mu tam chodí… nakonec se podnik jmenuje “u kamarádů”.

Přidejte komentář