Nacházíte se zde: Hlavní > Evropa > Belgie

Belgie

BelgieBelgická kuchyně sice není tak známá jako její sousední kuchyně francouzská, ale rozhodně stojí za zastávku na naší “Gastronomické cestě kolem Světa”. Belgie je zemí mušlí, skvělé čokolády a piva.

Belgické pivo má ve své zemi velkou tradici, existují stovky druhů, kdy každé má zcela jiný způsob servírování, jinou sklenici. Rozmanitost chutí a barev je velice pestrá. Belgické pivo bývá často základem pro mnoho jídel.

Velice tradičním belgickým jídlem jsou mušle (slávky) uvařené na mnoho způsobů. Například na pivu, na cibulce, se smetanou, na víně, na zelenině, na řapíkatém celeru nebo na česneku. Variant je však mnohem více. Mušle se podávají v hrnci, přílohou bývá nejčastěji pečivo nebo hranolky, které jsou v Belgii velice populární a jsou nejčastější přílohou.

Další důležitou součástí belgické kuchyně je čekanka. Tuto zeleninu Belgie exportuje do celého světa a Belgičané z ní kromě přílohy připravují vynikající polévky nebo saláty.

Waterzooi – jedno z nejznámějších jídel, hustá masová polévka se zeleninou.
Anguille au Vert – úhoř dušený v bylinkové omáčce
Vlaamse Stovery – oblíbené dušené hovězí maso v pivu, cibuli a bylinkách.

Belgie je přímořský stát a tak jsou nejrůznější pokrmy z ryb a mořských plodů běžné. Část kuchyně je ovlivněna též kuchyní francouzskou, tam kde ale francouzská kuchyně ve vaření používá víno, nahrazuje to belgická kuchyně více pivem, např. při dušení hovězího nebo králíka. Pivo se používá jak světlé tak tmavé, některá jsou hodně aromatická a dodají jídlům nezaměnitelnou a úžasnou chuť.

 


Tipy a recenze Belgických restaurací v Čechách

 

Les Moules (Pařížská 19/203, Praha 1)

Volba belgické restaurace byla poměrně jednoduchá. Vzhledem k tomu, že se v Čechách prezentuje jen jedna restaurace vařící tradiční belgické pokrmy a podávající belgické nápoje, nešlo sáhnout vedle :)

Pro tento gurmánský zážitek jsem si vybral belgickou restauraci Les Moules. Samotná restaurace se nachází na hlavní pražské obchodní třídě, Pařížské ulici, díky čemuž návštěvník může předem odhadnout klady a zápory tohoto podniku.

Restaurace je příjemná, u vchodu vás uvítá obsluha a akvárium s humry. Stoly, židle a obložení jsou z tmavého dřeva. Usazení hostů nikterak těsné, takže ačkoli sedíte v otevřeném prostoru, působí podnik útulně a „intimě“. Nikdo u vedlejšího stolu neposlouchá vaši konverzaci a nekouká vám do talíře. Vzhledem k lokalitě doporučuji zamluvit místa dopředu. Čistota v podnicích podobného ražení je samozřejmostí.

 

Obsluha velmi ráda poradí s výběrem pokrmů, nápojů i sladkostí, ke kterým patří mnoho druhů belgických pralinek.

 

Předkrm se nemohl obejít bez pravé bruselské vepřové paštiky, v tomto případě s krůtími játry, zeleným pepřem a omáčkou z černého bezu. Výborná neošizená záležitost upoutá svojí hutností (nejde o řídkou paštiku typu Majka), výraznou chutí vepřového masa, zdrsněnou játry a v kombinaci se zeleným pepřem a sladkým bezovým dipem dává tušit, že tentokráte jsme nesáhli vedle  :)

Za hlavní jídlo byly zvoleny tradiční belgické mušle (slávky) Marinier se smetanovou omáčkou s bagetkou a telecí entrecote – jak jinak než s hranolky. Mušlí bylo více než dost, byly neobyčejné velikosti (podstatně větší než klasické slávky), jejich chuť byla podtrhnuta vařenou zeleninou a smetanou. Telecí entrecote je vlastně telecí kližka dušena v omáčce ze zeleniny, bylinek a silného belgického piva. Karamel z tohoto nápoje dal jídlu nezaměnitelnou chuť. Obě jídla byla přinesena ve smaltovaných kastrůlcích, takže i stylu bylo učiněno zadost :)

A co by to bylo za večeři bez dezertu. A co by to bylo za belgický desert bez belgické čokolády, potažmo pralinek? Jejich chuť se dá přirovnávat ke švýcarským “majstrštykům”, ať už se jednalo o pralinku nugátovou, čajovou, nebo lanýž.

Celým večerem nás provázel další ze skvostů belgické gastronomie, a to jsou místní piva. Belgické pivo vyniká kromě chuti i svojí silou, proto jej nepodceňujte. Přeci jich nedáte tolik jako českých točených :) Obsluha vám velmi ráda poradí co se k jakému pokrmu hodí. Během návštěvy byla ochutnána piva Duvel, Rochefort 10 a Leffe. Opět bez výhrady.

Jedinou vadou na kráse byla závěrečná cena (pivo za 150 Kč nepatří k nejlevnějším), ale návštěva podniku v této lokalitě se nepodniká každý den a s vyšší cenou se dopředu počítá…

 

 

Hodnocení (známky jako ve škole):

Obsluha

1

(ochotní, uměli doporučit jídlo i nápoje, vše rychlé)
Jídlo

1

(bez komentáře. Kdo miluje mořské plody neprohloupí. Kdo nemiluje, také ne :) )
Prostředí

1


Cena

2

(ceny vysoké, nicméně vzhledem k lokalitě a exklusivitě nápojů a pokrmů, pochopitelné)

Picture 1 of 10

Exterier

 

  • Facebook
  • Twitter

2 komentářů k “Belgie”

  1. admin napsal:

    Víte o nějaké dobré belgické restauraci v ČR? Neváhejte a podělte se s ostatními…

  2. Alena napsal:

    Ahoj,
    byla jsem nedavno v restauraci Les Moules v Pařížské ulici v Praze. Sice troichu dražší, ale výborný servis, prostředí i jídlo. Mohu doporučit.
    Co myslíte?

    Alena

Přidejte komentář