Nacházíte se zde: Hlavní > Evropa > Bulharsko

Bulharsko

Ani tentokráte jsme Balkán neopustili. Dostali jsme se do země, která je našinci poměrně dobře známá z dob totality, kde byla letoviskem číslo jedna pro ty, kteří dostali výjezdní doložku :) Mluvíme tedy o černomořském Bulharsku..

Bulharská kuchyně je typickou představitelkou jihovýchodní evropské kuchyně. Setkáváme se zde tedy s podobnými jídly, jako u ostatních balkánských států. V rámci Bulharska se jednotlivá typická jídla lehce liší, což je způsobeno různými klimatickými podmínkami vhodnými pro pěstování různých druhů zeleniny nebo bylin. V bulharské kuchyni se tak mísí kuchyně balkánská s jídly typickými pro ruské oblasti nebo s italskými prvky.

Pokud jde o předkrmy, tak ty jsou v Bulharsku často reprezentovány zeleninovými pokrmy (lilek, cuketa, paprika, cibule…), mléčnými produkty (sýry, jogurty). Typickým představitelem tedy bývá Šopský salát, nebo bjurek (obalená usmažená paprika plněna balkánským sýrem).

Bulhaři si také velmi potrpí na polévky. Skoro všude na ulicích lze zakoupit pileška supa (kuřecí polévku) nebo bob sorba (hustou fazolovou polévku). Specialitou je pak tarator, studená polévka s jogurtem a okurkami. K polévce se mnohdy podává domácí chléb, nebo prlenka -  tenká chlebová placka (něco jako pita).

Hlavní jídlo je založeno na třech prvcích – rybách, mase a zelenině.

V přímořských oblastech jsou typické smažené grundle (malé rybičky). Ryby jsou v Bulharsku populární mimo jiné proto, že jejich cena je směšná v porovnání s cenami u nás.

Bulhaři jsou původem pastevecký národ. Z toho pramení i záliba v mase, a to především skopovém a vepřovém. Balkán se ani zde nezapře – nejčastější úpravou je maso umlít, okořenit a opéci/ugrilovat ve tvaru placky, koule či válečku. Setkáváme se zde tedy např. s kjufty (masové koule) nebo kebabčou (podlouhlé válečky). Maso je vždy dobře okořeněné, hlavně římským kmínem a čubricou – aromatickou saturajkou. Dále se maso podává ve formách různých špízů nebo uzenin.

Ke každému masu slouží jako primární příloha zelenina. A to zejména cuketa, lilek (velmi oblíbený je zde ve formě pečené musaky), papriky všeho druhu a cibule.

V oblasti nápojů jsou pro Bulharsko typické minerálky, káva, pivo, ayran i tvrdý alkohol. Káva je připravovaná ve formě klasického turka s pořádnou dávkou cukru. Nejoblíbenějším pivem je asi Kamenitza a Zagorka (žeby předek naší zpěvačky zakládal v Bulharsku pivovar? Je to i možné, protože bulharské pivo je velmi podobné našemu, Bulharské pivovary totiž zakládali čeští sládkové).  Ayran je originální turecký nápoj, vlastně takový řídký jogurt a pije se všude tam, kde je turecká menšina.  Pokud jde o tvrdý alkohol, je třeba zmínit mastiku – sladký anýzový chlazený nápoj, nebo rakiji – pálenku z jakéhokoli ovoce.

Jak vidíte, Bulharsko je země rozmanitá a to nejen podnebím, lidmi nebo historií, ale také svou kuchyní.

 

DOBROU CHUŤ :)

 


Tipy a recenze Bulharských restaurací v Čechách

 

Bulharská restaurace Hercovka gill & Bar (Trojská 157/36,  Praha – Kobylisy)

K této restauraci jsme se dostali víceméně náhodou. Nemá vlastní webové stránky a natrefil jsem na ni na Facebooku, kdy jsem hledal alternativu za zrušenou restauraci Sofia na Vinohradech.

Volba sice náhodná, ale, po zvážení všech pro a proti, povedená. Jednalo se opravdu o typickou bulharskou kuchyni, poutače a nápisy v azbuce, výzdoba ve barvách bulharské trikolory, v jídelním lístku samé speciality. A díky nepříliš vysoké návštěvnosti (vyhledávají ji hlavně Bulhaři) nebudete na jídlo a nápoje dlouho čekat.

Obsluha byla ochotná. Cca 40-letý hřmotný majitel vždy poradil a přišel se zeptat, zda je vše v pořádku a co má ještě přinést.

A jaké tedy bylo menu? Jako tradičně jsme zvolili co nejtypičtější jídla pro Bulharskou zemi:
Předkrm: Pro počáteční podráždění chuťových buněk jsme zvolili bjurek. Obalené a osmažené papriky plněné balkánským sýrem. Kombinace nakyslých paprik se slaným sýrem byla zajímavá a nakonec vcelku chutná.
Hlavní chod: Jako hlavní jídlo jsme si dali kjufty (vlastně karbanátek), který byl podáván se zelným salátem, rajským protlakem a prlenkou (ogrilovanou chlebovou plackou alá pita), dále jsme si dali guveč s vepřovým a kuřecím masem (masová směs se zeleninou zapečená v keramické misce spolu se sýrem a vajíčkem a výborně kořeněná). Popravdě jsme měli co dělat, abychom porce snědli.
Dezert: A sladká tečka na závěr – jako již mnohokrát Baklavu – listové těsto s medem a ořechy.

Hodnocení (známky jako ve škole):

Obsluha

2

(aktivní, pozorná, jen by si měla vědět rady s hlučnými hosty)
Jídlo

1

(na zvolených jídlech jsem nenalezl chybu)
Prostředí

2

(čisto, hezké vzdušné prostředí. Jen bych si dokázal představit i stylovou hudbu, poslouchat celostátní rádio nebylo ono)
Cena

2

(za předkrm, dvě hlavní jídla, jedno víno, vodu a tonic dali cca 500 Kč, ale jsme na okraji Prahy)

Picture 7 of 7

Baklava

  • Facebook
  • Twitter

Přidejte komentář