Nacházíte se zde: Hlavní > Asie > Afghánistán

Afghánistán

AfghanistanAfghánistán je vnitrozemský stát, sdílící své hranice na severu s  Turkmenistánem, Uzbekistánem a Tádžikistánem, na severovýchodě s  Čínou,  Pákistánem na jihovýchodě a Íránem na západě. Úředními jazyky jsou paštunština a perština Dari.  Mimo hlavní město Kábul se  Afghánistán vyznačuje stále přísnou kmenovou hierarchií společnosti. Náboženství a tradiční zvyky mají velký vliv na celou rodinu, je jasně dána mužská a ženská role ve společnosti.

Afghánská kuchyně je ovlivněna zejména Persií , Indií a Mongolskem. Konkrétně jde o koření z Indie, mátu a vařené maso z Persie  a nudle/těstoviny z Mongolska. V Afghánské kuchyni se nejčastěji využívají garam masala, šafrán, skořice, hřebíček, kardamon, chili, pórek, koriandr, petrželka, máta a černéhý pepř. Při vaření je rovněž důležitá cibule a rajčata. Díky tomu, že je Afghánistán zemí s rozsáhlým horským terénem, kde se drží teplota velmmi nízko, vyznačují se tradiční pokrmy vysokým procentem tuku, který dodává zásoby lidskému organismu v těchto nehostinných podmínkách. Nedílnou součástí aghánské kuchyně je sušený jogurt Chakah.


Tipy a recenze Afghánských restaurací v Čechách

 

Kabul  (Karolíny Světlé 14, 110 00 Praha 1)

Tak Afghánistán máme šťastně za sebou. Zdrojem sobotního oběda se stala restaurace Kábul v centru Prahy. Majitel velmi ochotný afghánec (Mgr. Hasib Saleh) se o nás staral dokonale.

Hodnocení (známky jako ve škole):

Obsluha

1

(ochotní, milí, usměvaví)
Jídlo

1

(výborně kořeněné, chutné, velké porce, výborný afghánský chléb)
Prostředí

3

(tragická zahrádka, ale v blízkosti se otevírá druhá větší pobočka)
Cena

3

(v centru Prahy, 2x čaj, 2x hlavní chod, 1x moučník = 700 Kč)

Picture 1 of 7

Poutač před vchodem

  • Facebook
  • Twitter

Komentáře jsou uzavřené.