Nacházíte se zde: Hlavní > Asie > Ázerbajdžán

Ázerbajdžán

ÁzerbajdžánÁzerbájdžánská kuchyně je ovlivněna tureckou a částečně i ruskou a arabskou kuchyní.

Ázerbájdžán je odedávna proslulý svou národní kuchyní. Hojnost ovoce, zeleniny, aromatických bylin a koření inspirovala ázerbájdžánské mistry kuchaře, kteří vytvořili velké množství nejrůznějších národních jídel. Ne náhodou je Ázerbájdžán krajem lidí, dožívajících se vysokého stáří. Vědci vysvětlují tento jev v prvé řadě příznivým klimatem, dále způsobem života a v neposlední řadě zdravou a pravidelnou stravou.

Ázerbájdžánské polévky se připravují ze silného masového vývaru, který je hustší než běžné polévky. Nejrůznější široce používaná koření a také zvláštní způsob přípravy jim dodávají svéráznou chuť.

Nejznámějšími pokrmy z ázerbájdžánské kuchyně, které jsou ceněny na celém světě jsou plov (pilaf), šašlik, kebab, dolma. Na banketech a slavnostech se polévky obvykle nepodávají. Na stole musí zelené natě nejrůznějších bylin (máta, kopr, petržel, koriandr, mladé cibulky), rajčata a okurka, v zimě ve slaném nálevu nebo marinované okurky, zelená rajčata, plněné papriky nebo nakládaný česnek.

Plov, také pilaf, je národním jídlem a jedním z nejpopulárnějších pokrmů v Ázerbájdžánu. Připravuje se z rýže s nejrůznějšími masovými, rybími, ovocnými a dalšími obměnami, podle nichž je také plov pojmenován – plov tojug (s kuřecím masem), plov širin (se sladkým sušeným ovocem) atd. Je známo na čtyřicet receptů přípravy tohoto pokrmu.

Jelikož Ázerbájdžán leží vedle Kaspického moře mnoho pokrmů se připravuje z ryb. Nejrozšířenější z nich je šašlik z jesetera, kutum po ázerbájdžánsku, nadívané ryby, plov balyg, plov s jeseterem atd. K rybám neodmyslitelně patří studená omáčka z granátových jablek naršarab.

Ceněným a oblíbeným jídlem je dolma. Masovou nebo zeleninovou směsí se plní nejoblíbenější vinné listy, dále zelné listy, lilek-baklažán, papriky, rajčata a v podstatě veškerá zelenina i ovoce, které se dá naplnit.

 


Tipy a recenze Ázerbajdžánských restaurací v Čechách

 

Baku restaurant & lounge (Králodvorská 1086/14, 110 00 Praha 1)

Po delší době padla další bašta (v pojetí s gastronomií lze brát jako dvojsmysl), tentokráte kuchyně ázerbajdžánská. Těchto restaurací je v ČR jako šafránu, přesněji řešeno objevil jsem jen dvě. Jedna v Poděbradech, druhá, kterou jsem zvolil, u náměstí Republiky v Praze. Jedná se o restauraci Baku (pojmenované po hlavním městě Ázerbajdžánu).
Restaurace příjemná, vyhledávaná převážně ázerbajdžánskou komunitou (o to exotičtěji se tam člověk cítí). Restaurace je moderně zařízená, hlavní stěnu tvoří velký obraz města Baku (obrázky Baku se objevují po celé restauraci). V restauraci naleznete klasický barový pult a sliny nahánějící vitríny se zákusky. V pozadí se linula typická kavkazská hudba. Vše jen kazil plasmový televizor, na němž neustále běžel reklamní program O2 Info Příjemné bylo, žedíky vyklopeným oknům do ulice byla restaurace dobře odvětrána a nevadilo, že je kuřácká.

Obsluha byla zvláštní. Chvilku kmitala, jako kdyby byla natažena na klíček, ptali se zda je vše ok, co by ještě mohli přinést, atd., následně trvalo skoro 10 minut, než odnesli špinavé talíře.
A jaké tedy bylo menu? Jako tradičně jsem zvolil co nejtypičtější jídla a nápoje vztahující se k prozkoumávané oblasti:K pití dobrý a silný černý ázerbájdžánský čaj (70 Kč).
Hlavní chod: Za hlavní jídlo jsem zvolil konzervativní kebab (á 120 Kč) a pokusný typický ázerbájdžánský plov (šafránová rýže, restované jehněčí maso s cibulí, sušené rozinky, meruňky a švestky, to vše á 220 Kč). Pro milovníky jehněčího delikatesa, pro mě popravdě žádná hitparáda. Porce obojího více než dostačující…
Sladká tečka na závěr: Finální zákusek pod nepříliš originálním názvem Napoleon (něco jako listové těsto poskládané na sobě, vyplněné krémem, to za 75 Kč) mohu všem doporučit.

Hodnocení (známky jako ve škole):

Obsluha

2

(trochu schizofrenie, chvíli běhali jak o život, chvíli jen postávali na baru)
Jídlo

2-

(pokouším se být objektivní, reálně mi jehněčí moc nechutná)
Prostředí

1-

(až na tu televizi na stěně)
Cena

2-

(i přes velkou porci 220 Kč se mi za rýži a jehněčí zdálo trochu hodně)

Picture 1 of 8

Vchod do restaurace

  • Facebook
  • Twitter

Přidejte komentář